Wetenschappers hebben nieuw bewijs gevonden dat T. rex zeker niet de enige dinosaurus met van die ietwat zielige, korte voorarmpjes was.
In Patagonië hebben onderzoekers de resten van een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. De soort heeft de naam Gualicho shinyae gekregen en is wat opmerkelijk. “Gualicho is een soort mozaïek-dinosaurus,” stelt onderzoeker Peter Makovicky. “Deze heeft kenmerken die je normaal gesproken bij verschillende soorten theropoden ziet. De dinosaurus is echt heel bijzonder: deze is anders dan de andere vleesetende dinosaurussen die we in dezelfde rotsformatie aantroffen.”
Zo zwaar als een ijsbeer
Gualicho behoort tot de middelgrote vleesetende theropode dinosaurussen. Naar schatting woog G. shinyae ongeveer net zoveel als een ijsbeer. Ondanks de toch indrukwekkende omvang van G. shinyae zijn de voorarmpjes van de dinosaurus qua lengte vergelijkbaar met die van een kind.
Korte voorarmpjes
De korte voorarmpjes deden onderzoekers natuurlijk direct denken aan T. rex. De beroemde vleesetende, machtige dinosaurus die ook van die korte voorarmpjes had. En inderdaad: er zijn wel overeenkomsten. Zo heeft G. shinyae – net als T. rex – twee vingers aan het korte voorarmpje zitten.
En juist vanwege die korte voorarmpjes is G. shinyae een belangrijke vondst. Want tot op de dag van vandaag weten onderzoekers niet waarom T. rex van die gekke korte voorarmpjes had. De ontdekking van G. shinyae lost dat vraagstuk niet direct op, maar vergroot wel onze kennis over deze korte voorarmen. Wat met name opvallend is, is dat G. shinyae absoluut niet nauw aan T. rex verwant is. We vinden de dinosaurus terug op een heel andere tak van de dinosaurus-stamboom. Dat wijst erop dat deze de korte voorarmpjes onafhankelijk van T. rex heeft ontwikkeld (T. rex en G. shinyae verkregen de armpjes dus niet van een gedeelde voorouder). “Door meer te weten te komen over hoe korte voorarmpjes evolueerden, zijn we wellicht in staat om te achterhalen waarom ze ontstonden,” stelt Makovicky.