Obesitas is mogelijk besmettelijk

  Onderzoek toont aan dat obesitas veroorzaakt kan worden door bacteriën. Wellicht is het dan ook besmettelijk.

  Dat schrijven de onderzoekers in het blad Nature. Ze baseren hun conclusies op experimenten met muizen.

  Proteïnes
  In het onderzoek tonen de wetenschappers aan dat proteïnes ervoor kunnen zorgen dat de bacteriën in de maag verstoord worden. Deze bacteriën zijn belangrijk: we hebben ze nodig voor een gezonde spijsvertering. Wanneer ze verstoord worden en de verhoudingen dus veranderen, resulteert dat echter in problemen. De muizen kregen last van overgewicht en leververvetting. Deze vorm van leververvetting is het resultaat van een stofwisselingssyndroom. Dit syndroom is weer een verzamelnaam voor aandoeningen zoals diabetes en obesitas.

  WIST U DAT…

  Besmettelijk
  Toch is het feit dat bacteriën leiden tot leververvetting nog niet het meest opzienbarende resultaat van dit onderzoek. Opvallender was dat deze ontwikkelingen ‘besmettelijk’ lijken. De onderzoekers namen de muizen met verstoorde bacteriepopulaties in de maag en zetten ze bij gezonde muizen. “De gezonde muizen ontwikkelden ook een vatbaarheid voor de ontwikkeling van leverziekten en obesitas,” vertelt onderzoeker Richard A. Flavell in een persbericht.

  Stof
  De onderzoekers hebben kunnen achterhalen welke proteïnes precies voor problemen in de maag zorgen. Het gaat om twee stoffen die er door een tekortkoming voor zorgen dat de bacteriepopulatie in de maag verstoord wordt. De ernst van de leververvetting en overgewicht was afhankelijk van deze twee proteïnes. Wanneer ‘zieke’ muizen bij gezonde muizen werden gezet, werd ook de bacteriepopulatie in de maag van deze gezonde muizen verstoord en de dieren werden dikker.

  De onderzoekers hebben ook al nagedacht over een behandeling. Wanneer ze de dieren antibiotica gaven dan werd de situatie in hun maag stabieler. Ook werd de leververvetting minder. Uit nader onderzoek moet blijken of het ook bij mensen zo werkt.

  Bronmateriaal

  "Straight from the gut: Microbes can cause obesity" - Yale.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door randomplaces (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd