Nooit meer overstromingen dankzij nieuw asfalt

opnemen

Een Brits bedrijf heeft asfalt ontwikkeld dat water absorbeert en kan voorkomen dat bijvoorbeeld ernstige regenval tot overstromingen leidt.

Het asfalt beschikt over een oppervlak dat water doorlaat. Direct daaronder bevindt zich een drainagesysteem bestaande uit keien en stenen. Via dat systeem belandt het water in het grondwaterreservoir, waaruit vervolgens geput kan worden om bijvoorbeeld drink- of bluswater te verkrijgen.

Regenval
Het asfalt kan gemiddeld zo’n 600 liter water per minuut per vierkante meter absorberen en van grote waarde zijn in gebieden waar het bijvoorbeeld regelmatig heel hard regent. Vaak komen huizen in dat soort situaties onder water te staan doordat het regenwater op straat nergens anders heen kan. Wanneer het asfalt op straat dat regenwater ‘drinkt’ kan enorme schade voorkomen worden.

Afkoelen
Een ander voordeel is dat het asfalt niet zo snel heel warm zal worden. Wanneer een periode door veel regenval en hoge temperaturen wordt gekenmerkt, zal het water dat onder het asfalt zit, verdampen en het asfalt af doen koelen.

In beeld
Asfalt dat water doorlaat, bestaat al enige tijd. Alleen was het eigenlijk nooit bestand tegen de enorme druk van zware voertuigen. Maar daar is nu dus verandering in gekomen. Onderstaand filmpje van Tech Insider laat het asfalt in actie zien. In ongeveer één minuut krijgt het asfalt 4000 liter water te verstouwen.

Of we dit asfalt snel in Nederland zullen zien? Waarschijnlijk niet. Het asfalt kan namelijk alleen gebruikt worden in gebieden waar het niet vriest. Wanneer het asfalt water opneemt en het gaat vriezen dan zet het opgenomen water uit, waardoor het asfalt kan beschadigen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd