Nooit meer messen slijpen dankzij de zee-egel?

Wetenschappers hebben ontdekt hoe zee-egels erin slagen om hun tanden scherp te houden. De dieren hebben ijzersterke tanden die zelfs door steen heengaan. Uit een analyse blijkt dat een complexe samenstelling ervoor zorgt dat de tanden altijd scherp blijven. De ontdekking kan wel eens leiden tot messen die net als de tanden van de zee-egel nooit geslepen hoeven te worden.

“De tanden van de zee-egel hebben een complex design,” vertelt onderzoeker Pupa Gilbert. “Het is één van de weinige natuurlijke structuren die zichzelf scherpen.”

WIST U DAT…

…een recente doorbraak ervoor kan zorgen dat wij mensen nooit meer gaatjes in onze tanden krijgen?

De tanden van de zee-egel groeien voortdurend en bestaan uit verschillende sterke lagen die door een superhard natuurlijk cement bijeengehouden worden. Tussen de lagen bevinden zich lagen organisch materiaal. Deze laagjes zijn niet zo sterk als de rest van de tanden. “De organische lagen zijn de zwakke schakels in de ketting. Dit zijn de breekpunten die op vastgestelde locaties in de tanden zijn ingebouwd. Het is vergelijkbaar met geperforeerd papier: bij het perforeren breekt het materiaal ook op van te voren vastgestelde zwakke plekken.”

Het geheim van de altijd scherpe tanden van de zee-egel kan wel eens belangrijke gevolgen hebben voor de mens. “Nu we weten hoe het werkt kunnen we die kennis gebruiken om gereedschap te ontwikkelen dat zichzelf scherpt.”

Bovenstaande foto laat de tanden van een zee-egel zien. Het kiekje is gemaakt door Pupa Gilbert.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd