Mensen voeren vogels in de winter bij met zonnebloemzaadjes, pinda’s en mezenbollen. Volgens wetenschappers zorgt dit ervoor dat vogels hun ochtendzang uitstellen. Sommige vogels besluiten om überhaupt niet meer te fluiten, wat grote gevolgen heeft voor de paringskans van de kleine dieren. Geen lied betekent namelijk een kleine kans op seks.
Uit het onderzoek blijkt dat 36 procent van de vogels die worden bijgevoerd niet zingt. De andere 64 procent zingt wel, maar met een gemiddelde vertraging van 20 minuten.
Waarom vogels zingen
“Vogels zingen ‘s ochtends om vrouwen te verleiden en om rivalen op afstand te houden. Als zij hun liedje een half uur uitstellen of besluiten om helemaal niet te zingen, dan kan dit gevolgen hebben voor de kans op nageslacht”, vertelt Dr. Valentin Amrhein van de universiteit van Basel in Zwitserland.
WIST U DAT…
Oorzaak
Een gouden regel in de vogelwereld is: wie vroeg zingt, die heeft meer kans om te paren. Blijkbaar hechten bijgevoerde vogels minder waarde aan het vinden van een partner. Waarom? Wellicht worden bijgevoerde vogels afgeleid door al het lekkere eten, dat zij vergeten om te zingen. Wetenschappers beweren dat er meer onderzoek nodig is om te achterhalen waarom vogels kiezen om de ochtendzang uit te stellen.
Wanneer bijvoeren?
Ondanks dit alles raden de wetenschappers aan om vogels bij te voeren. “Gedurende de winter kan dit levens redden”, aldus Amrhein. “Maar stop eind maart met het voeren van vogels, want dan begint het broedseizoen.”