Nieuwe robot helpt uw IKEA-meubel in elkaar te zetten

helpende hand

Het is altijd een hele beproeving: de meubels van een Zweedse meubelwarengigant in elkaar zetten. Wetenschappers hebben nu een robot ontwikkeld die een handje kan helpen. De robot is niet geprogrammeerd om dat te doen, maar leert het gaandeweg.

Een robot die een handje helpt bij het in elkaar zetten van meubels: dat is handig! Maar het heeft weinig zin om de robot voor elk stukje van de vele meubels die het Zweedse meubelhuis in het assortiment heeft, een handeling te leren. Daarom hebben de onderzoekers een robot ontwikkeld die leert door middel van demonstraties.

“Eén gebruiker grijpt de robot en beweegt deze om te demonstreren hoe deze met de andere gebruiker zou moeten samenwerken,” zo leggen de onderzoekers uit. Met behulp van sensoren en camera’s kan de robot ‘voelen’ en ‘zien’ wat hij doet. “Na de demonstratie leert de robot dat deze eerst meegaand moet zijn, zodat de gebruiker het tafelblad neer kan leggen om de poten erop te schroeven.” Zodra de gebruiker de poot vast gaat schroeven, is de robot niet langer meegaand, maar houdt hij het tafelblad stevig vast (zie onderstaand filmpje).

Het idee van een robot die leert door demonstratie is niet helemaal nieuw. Zo heeft deze robot bijvoorbeeld leren tafeltennissen door naar mensen te kijken. Maar de robot die mensen assisteert bij het in elkaar zetten van meubels is toch bijzonder. Mede omdat hij zo goed is ingespeeld op de mens, waardoor de samenwerking heel natuurlijk en efficiënt verloopt.

Bronmateriaal

"Learning collaborative impedance-based robot behaviors" - Programming-by-demonstration.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd