Nieuwe materialen ontdekt die methaan absorberen

  methaan

  Wetenschappers hebben nieuwe materialen ontdekt die heel geschikt zijn voor het absorberen van methaan: een zeer invloedrijk broeikasgas. Wellicht leidt het onderzoek er in de toekomst toe dat we methaan voor het in de atmosfeer terechtkomt, kunnen opvangen.

  Net als koolstofdioxide is methaan een belangrijk broeikasgas. Het is naar schatting verantwoordelijk voor ongeveer dertig procent van de netto opwarming van de aarde. En de hoeveelheid methaan in de atmosfeer neemt alleen maar toe. Dat heeft meerdere redenen: zo wordt er op steeds ongewonere wijzen olie en gas aan de grond onttrokken, waarbij scheuren ontstaan waardoor methaan vrijkomt. Daarnaast komt er ook veel methaan vrij doordat het ijs op de Noordpool smelt. Tegelijkertijd is methaan ook een nuttige energiebron. Twee goede redenen om methaan af te vangen en te voorkomen dat het in de atmosfeer belandt en niet als bron van energie kan worden ingezet.

  Screenen
  Maar het ‘vangen’ van methaan is niet gemakkelijk. “Het vangen van methaan is een uitdaging die we enkel aan kunnen gaan door materialen intensief te screenen en met ingenieuze ontwerpen op moleculair niveau te komen,” stelt onderzoeker Amitesh Maiti.

  WIST U DAT…

  …in de atmosfeer van Mars maar weinig methaan te vinden is?

  Zeolieten
  En Maiti en zijn collega’s hebben nu de daad bij het woord gevoegd. Ze bestudeerden twee verschillende materialen: vloeibare oplosmiddelen en nanoporeuze zeolieten. De vloeibare oplosmiddelen bleken niet geschikt voor het vangen van methaan, maar sommige zeolieten wel. Eén zeoliet bleek zelfs genoeg niet zo pure methaan op te kunnen vangen om deze vervolgens in zeer puur methaan om te zetten dat daarna weer gebruikt kon worden om elektriciteit te genereren.

  Het onderzoek is hoopgevend. Zoals gezegd is methaan een zeer agressief broeikasgas. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het vrijkomen van één procent van de hoeveelheid methaan op de Noordpool al een opwarmend effect heeft dat vergelijkbaar is met het opwarmende effect dat al het CO2 dat sinds de Industriële Revolutie door mensen is uitgestoten, heeft. Het is dus zaak dat er manieren komen om te voorkomen dat methaan in de atmosfeer belandt. En wetenschappers hebben met deze studie alvast een eerste stap gezet.

  Bronmateriaal

  "Lawrence Livermore scientists discover new materials to capture methane" - LLNL.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd