Nieuwe manier van autopsie maakt mes overbodig

  Het vaststellen van de doodsoorzaak kan nabestaanden de nodige rust geven. Maar het heeft ook één groot nadeel: hun geliefde moet open worden gesneden. Wetenschappers van de universiteit van Leicester maken daar een einde aan en komen met een nieuwe manier die het mes vrijwel overbodig maakt. Het enige wat de onderzoekers nodig hebben, is een scanner.

  De eerste resultaten zijn verbluffend. De onderzoekers testen de methode op 33 overledenen en waren in tachtig procent van de gevallen in staat om op deze wijze de juiste doodsoorzaak vast te stellen.

  De wetenschappers maken gebruik van een CT-scan en bestuderen zo of er sprake is van interne problemen. Bijvoorbeeld kanker of bloedingen. Wanneer het vermoeden bestaat dat er iets met het hart gebeurd is, is de scanner alleen niet genoeg. Er moet dan een kleine incisie in de nek worden gemaakt. Door het sneetje kan een katheter naar de kransslagaderen worden gevoerd. Eenmaal daar aangekomen kan met kleurstoffen en een CT-scan worden gekeken of het hart gefaald heeft.

  Nader onderzoek is noodzakelijk, maar wetenschappers zijn blij met de voorlopige resultaten. De methode is niet alleen sneller en goedkoper, maar kan ook voor de nabestaanden minder confronterend zijn. Zeker in religieuze kringen kan men zich vaak niet vinden in de traditionele autopsie.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd