Nieuwe helm gevechtspiloten heeft ingebouwde nachtkijker

nieuwe-helm

BAE Systems komt met een nieuwe helm voor gevechtspiloten. De Digital Striker II is uitgerust met allerlei moderne snufjes, zoals een ingebouwde nachtkijker en volgtechnologie. Daarnaast is de helm relatief licht, wat voor gevechtspiloten een verademing is.

“Deze helm is ook over tien jaar nog steeds goed inzetbaar”, zegt vicepresident Joseph Senftle van BAE Systems. “De systemen kunnen zich makkelijk aanpassen aan toekomstige technologieën.” Het beeld van de nachtkijker wordt geprojecteerd in de helm en is veel scherper dan eerdere systemen.

nieuwe-helm-2Geen externe nachtkijker
Een groot voordeel is dat de Digital Striker II een helm combineert met een vizier. Vroeger werd de helm van een gevechtspiloot uitgerust met een externe nachtkijker. Zo’n externe nachtkijker weegt 0,5 kilo. Dit lijkt niet veel, maar alles wordt negen keer zo zwaar wanneer een straaljager versnelt met 9g.

Waarom is een nachtkijker handig?
Een nachtkijker is van groot belang voor gevechtspiloten, bijvoorbeeld wanneer meerdere piloten in het donker dicht bij elkaar vliegen of wanneer er in de lucht wordt bijgetankt. Daarnaast kunnen piloten met een nachtkijker gebouwen op de grond herkennen.

Grotere overlevingskansen
Maar misschien nog wel de belangrijkste functie van de helm is bescherming bieden. “Als een piloot uit het vliegtuig wordt geschoten, biedt de helm informatie over de omgeving, zodat een piloot zichzelf beter kan redden,” zegt Christ Colston van het BAE. Kortom, de helm vergroot de overlevingskansen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd