Nieuwe GPS-technologie werkt tot op de centimeter nauwkeurig

  Gebruiken drones straks deze nieuwe GPS-technologie om nog veiliger van A naar B te vliegen?
  Gebruiken drones straks deze nieuwe GPS-technologie om nog veiliger van A naar B te vliegen?

  Wetenschappers van de universiteit van Texas hebben een nieuwe GPS-ontvanger gecreëerd, die de precisie van GPS aanzienlijk verbeterd. Tot nu toe waren deze zeer nauwkeurige GPS-ontvangers veel groter dan de GPS-chips in je telefoon, maar nu niet meer.

  Een normale GPS-chip ontvangt de locatie en tijd van GPS-satellieten in de nabije omgeving. Deze gegevens worden geanalyseerd, waardoor op een paar meter nauwkeurig de locatie wordt bepaald. Deze informatie wordt via een speciale frequentie verzonden. De nieuwe antenne van de Texaanse onderzoekers analyseert de golven en bepaalt de positie waar ze elkaar overlappen. Dit verbetert de precisie met een factor 100!

  In onderstaande video worden de resultaten van een traditionele GPS-ontvanger vergeleken met de nieuwe ontvanger.

  De mogelijkheden zijn eindeloos. Een zelfrijdende auto kan met deze GPS-chip geen verkeerde afslag nemen en het systeem gebruiken om een koers uit te stippelen zonder te botsen of in een rivier te rijden. “Kop-staart-botsingen kunnen voorkomen worden, omdat auto’s met elkaar communiceren en precies weten hoe snel ze elkaar naderen”, zegt professor Todd Humphreys van de universiteit van Texas. Een drone hoeft straks niet meer bestuurd te worden, maar kan zelfstandig vliegen. En wat te denken van virtual reality-systemen, die dankzij deze chip aanzienlijk verbeterd zouden kunnen worden.

  “Stel je eens voor dat je ín een computerspel zit, in plaats van voor een monitor”, visualiseert Humphreys. “Je rent door de virtuele spelwereld en speelt tegen andere gamers, terwijl je in werkelijkheid door je achtertuin sprint. Dit kan allemaal, alleen vraagt dit om een virtual reality-headset die exact kan bepalen waar een gamer zich bevindt.”

  Smartphones
  De onderzoekers hopen dat hun zogenoemde GRID-ontvanger in de toekomst in smartphones wordt geïnstalleerd. Humphreys en zijn studenten werken momenteel samen met Samsung om een accessoire voor smartphones, tablets en virtual reality-headsets te ontwikkelen. Dit accessoire bepaalt de exacte locatie en oriëntatie van de telefoon. Zal de GRID-ontvanger opgenomen worden in de Galaxy S7 of S8, die in 2016 en 2017 verschijnen? Wellicht!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd