SpaceX test nieuwe schietstoel voor Dragon-ruimtecapsule

test-1

SpaceX’s Dragon-capsule krijgt in de toekomst een eigen schietstoelsysteem. Gaat er iets mis tijdens de lancering? Dan zorgt dit systeem er voor dat astronauten alsnog veilig landen. Gisteren is het systeem voor het eerst succesvol getest.

De Dragon-capsule is gisteren gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. De acht SuperDraco-motoren werden zes seconden geactiveerd, waardoor de capsule een hoogte van enkele kilometers bereikte. Vervolgens werden de parachutes uitgeklapt, waardoor de capsule twee minuten later zachtjes in de Atlantische Oceaan plonsde.

Op de onderstaande video is goed te zien dat de capsule flink heen en weer schommelt voordat de parachutes uitklappen. “Toch zouden echte mensen deze test met gemak overleven”, reageert Elon Musk, de CEO van SpaceX. Nu waren er geen mensen aan boord van de capsule. SpaceX maakte namelijk gebruik van dummy’s, die ongeveer net zo zwaar waren als gemiddelde astronauten. Deze dummy’s en de capsule zelf werden uitgerust met meer dan 270 instrumenten, zoals thermometers en accelerometers, om het effect van de korte test te meten.

SpaceX hoopt in 2017 de eerste bemande Dragon-capsule te lanceren. Deze Dragon V2-capsule zal pendelen tussen de aarde en het internationale ruimtestation. SpaceX kreeg vorig jaar 2,6 miljard dollar van NASA om de V2-capsule te ontwikkelen. Daarnaast is ook Boeing bezig met de opvolger van de spaceshuttle. Boeing verwacht in 2017 zijn CST-100-capsule in te zetten als ruimtetaxi. Doordat NASA zowel Boeing als SpaceX geld heeft gegeven, is het geen ramp wanneer één van de twee concepten gaat mislukken. Er blijft dan altijd een goed concept over.

Hieronder mooie foto’s van de test, die zijn aangeleverd door SpaceX.

test-2

test-3

test-4

test-5

test-6

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd