Nieuwe dinosaurussoort hield van gezelligheid

dino

Wetenschappers hebben in Venezuela een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. De dinosaurus leefde 200 miljoen jaar geleden en alles wijst erop dat hij van gezelligheid hield: de nieuwe dinosaurussoort leefde waarschijnlijk in kleine groepen.

De nieuwe soort heeft de naam Laquintasaura venezuelae gekregen. De dinosaurus was ongeveer één meter lang en zijn heup bevond zich op ongeveer 25 centimeter hoogte. Waarschijnlijk at de dinosauraus voornamelijk planten, maar wellicht waagde hij zich ook aan insecten en andere kleine prooien.

Extinctie
De dinosaurus leefde ongeveer 200 miljoen jaar geleden. “Laquintasaura leefde kort na de enorme extinctie aan het eind van het Trias – 201 miljoen jaar geleden,” vertelt onderzoeker Paul Barrett. “Het laat zien dat dinosaurussen kort na deze gebeurtenis al terugveerden.”

In groepen
Wetenschappers vonden verschillende botten van L. venezuelae terug. De botten behoren toe aan zeker vier verschillende individuen die dicht bij elkaar zijn teruggevonden. Hun leeftijden lopen uiteen van drie tot ongeveer twaalf jaar oud. Het wijst erop dat deze dinosaurus in kleine groepen leefden. “Het is fascinerend en verrassend om te zien dat ze in kuddes leefden, iets waar we van dinosaurussen uit deze tijd tot op heden weinig bewijs van hebben gevonden.”

De nieuwe dinosaurus behoort tot de Ornithischia: een groep dinosaurussen met heupen die doen denken aan die van een vogel. Laquintasaura is de oudste dinosaurus in deze groep die in groepen leefde.

Bronmateriaal

"First Venezuelan dinosaur discovered" - NHM.ac.uk
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door © Mark Witton.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd