Veel kinderen hebben last van bijziendheid en wanneer ze opgroeien, wordt dat vaak alleen maar erger. Wetenschappers hebben nu een speciale contactlens ontwikkeld die daar iets aan doet: de lens corrigeert niet alleen het zicht, maar kan bijziendheid ook afremmen.
Bijziendheid is een serieus probleem. In de VS heeft meer dan 40 procent van de mensen er last van. En in Azië krijgt maar liefst negentig procent van de kinderen met bijziendheid te maken. Het begint vaak al op jonge leeftijd en naarmate de kinderen ouder worden, verergert het. Daar is niets aan te doen: het enige wat opticiens kunnen doen, is lenzen aanbieden die het zicht corrigeren.
Speciale lens
Onderzoekers van de State University of New York gaan nu echter een stapje verder. Ze komen met speciale contactlenzen die het oog dwingen om zo te groeien dat de bijziendheid gecorrigeerd wordt en de aandoening ook niet erger wordt.
Hoe werkt het precies?
Bijziendheid ontstaat doordat het oog te lang is: hierdoor wordt het moeilijk om het licht dat afkomstig is van verre objecten op het netvlies te richten. De nieuwe contactlenzen veranderen de manier waarop licht in het netvlies gefocust wordt en kan zo veranderingen in de groei van het oog bewerkstelligen, waardoor het oog de gewenste vorm krijgt en bijziendheid verholpen of in ieder geval afgeremd wordt.
De onderzoekers presenteren hun onderzoek en resultaten binnenkort tijdens een bijeenkomst van de Optical Society. Hoe lang het duurt voor de contactlenzen daadwerkelijk kunnen worden ingezet, is niet helemaal duidelijk. Maar de onderzoekers verwachten al op korte termijn verschillende ontwerpen van contactlenzen vrij te kunnen geven, zodat artsen er het verloop van bijziendheid bij kinderen mee kunnen regelen.