Temperatuur op Mars blijkt hoger dan gedacht

  Het lijkt erop dat de temperatuur op Mars een stuk hoger is dan we altijd dachten. Dat blijkt uit data die Curiosity terugstuurde naar de aarde.

  Midden op een Marsdag mat Curiosity een temperatuur van 6 graden boven Celsius. Dat is opmerkelijk warm voor de tijd van het jaar, omdat de Martiaanse lente nog niet eens is begonnen op het zuidelijk halfrond. Curiosity landde daar twee maanden geleden in de Gale-krater, die vlak bij de evenaar ligt. Curiosity is onder andere uitgerust met een compleet weerstation: de Remote Environment Monitoring System (REMS).

  20 graden
  De onderzoekers zijn verbaasd over de temperaturen, omdat die al zo vroeg in het jaar zo hoog zijn. Het zou kunnen betekenen dat de temperatuur midden in de zomer kan oplopen tot wel 20 graden. Curiosity heeft al meer dan de helft van zijn verblijf temperaturen gemeten die boven het vriespunt liggen.

  Wist u dat…

  … Curiosity al eerder bewijs van stromend water op Mars vond?

  Verrast
  “We zijn erg verrast door deze resultaten,” zegt Felipe Gómez, die bij het Curiosity-team werkt, “maar het is nog te vroeg om er echte conclusies aan te verbinden. We kunnen nu pas beginnen om onze eigen modellen tegen deze data af te zetten.”

  Leefbaarheid
  Volgens Gómez zijn de bevindingen erg interessant “vanuit een leefbaarheidsoogpunt.” De hogere temperaturen kunnen eventueel leven op Mars een stuk makkelijker maken. “Overdag zien we temperaturen die hoog genoeg zijn voor vloeibaar water.” Wel geeft Gómez aan dat het onderzoek nog beter bekeken moet worden. “Het is nog te vroeg om aan te kunnen geven of dit een consistent verschijnsel is, of slechts een piek.”

  Naast de hoge temperaturen heeft Curiosity nog meer waargenomen: De luchtdruk op Mars is een klein beetje hoger dan gedacht. Sinds Curiosity is geland, is de gemiddelde druk per dag gestegen van 730 naar 750 pascal. De luchtdruk in de Martiaanse atmosfeer verandert de hele dag door, maar op een hele consistente manier, van een minimum van 685 naar een maximum van 780 pascal.

  Bronmateriaal

  "Gale Crate Set For Summer Heat Wave?" - Europlanet.org
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA (cc via NASA.gov).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd