Nieuw t-shirt houdt jouw lichaam pas echt koel

Wetenschappers hebben een nieuw materiaal ontwikkeld dat zonlicht reflecteert, maar ook lichaamshitte afvoert. Het is jammer dat de zomer bijna voorbij is, want dit item mag straks niet in jouw kledingkast ontbreken.

Het is lastig om koele kleding te ontwikkeling. Wanneer jouw huid een temperatuur heeft van 34 graden Celsius, dan geeft het lichaam infrarode straling af. Deze straling overlapt het visuele spectrum. Kortom: kleding die zonlicht tegenhoudt, houdt tevens lichaamswarmte vast.

Wetenschappers Po-Chun Hsu en Yi Cui hebben een bestaand materiaal gebruikt – nanoporeus polyethyleen – en zo aangepast dat het wel infrarode straling doorlaat. NanoPE heeft piepkleine poriën met een diameter van 50 tot 1000 nanometer. Dit komt overeen met de grootte van een ‘golf’ zichtbaar licht, waardoor dit wordt gereflecteerd. De poriën zijn echter kleiner dan de infrarode golven, waardoor infrarode straling niet terugkaatst en opgesloten blijft.

Stel, je draagt een t-shirt van nanoPE, dan stijgt de temperatuur van de huid 0,8 graden Celsius. Een katoenen t-shirt verhoogt de temperatuur met 3,5 graden Celsius, terwijl een normaal shirt van polyethyleen voor een toename van 2,9 graden Celsius zorgt. Een ander voordeel is dat het t-shirt van nanoPE waterafstotend is en vocht beter afvoert dan polyethyleen.

F2.large

De onderzoekers beweren dat het materiaal voor een revolutie kan zorgen. De airco hoeft minder snel aan, waardoor er minder stroom wordt verbruikt. Daarnaast kan nanoPE helpen om voertuigen, tenten en gebouwen te koelen. Draag jij volgende zomer een t-shirt van nanoPE? Misschien wel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd