Nieuw katoen reinigt zichzelf

De wasmachine kan de deur uit: wetenschappers hebben een katoen ontwikkeld dat zichzelf reinigt zodra u het in zonlicht hangt.

Hat katoen is voorzien van een coating die bestaat uit onder meer titaandioxide. Dit is een bekend stofje. Het doodt bacteriën en verwijdert vuil zodra het aan bepaalde typen licht wordt blootgesteld. Titaandioxide wordt om die eigenschappen zelfs al volop toegepast. Bijvoorbeeld in ramen die zichzelf schoonmaken of sokken die dankzij het goedje niet meer gaan stinken.

WIST U DAT?

…bacteriën ook heel goed kunnen schoonmaken?

Zonlicht
Ook katoen met titaandioxide is al wel eens met succes ontwikkeld. Het leverde alleen één probleem op: het katoen reinigde zichzelf alleen als het aan ultraviolette straling werd blootgesteld. De onderzoekers bedachten dat het een stuk gemakkelijker zou zijn als de kleding zichzelf ook onder invloed van zonlicht zou reinigen.

Gelukt!
En dat is gelukt, zo schrijven de onderzoekers in het blad Applied Materials & Interfaces. De onderzoekers maakten een coating en bevestigden deze aan het katoen. Naast titaandioxide speelt ook stikstof hierin een belangrijke rol. En wanneer kleding met vlekken of bacteriën nu in zonlicht werd gehangen, verdwenen de vlekken en bacteriën als sneeuw voor de zon. Het werkt! En ook als kleding eens nat wordt, blijft de coating gewoon zitten.

De kans is dus aanwezig dat de hele procedure van de was op korte termijn flink wordt ingekort. Straks hoeft u vieze kleding alleen nog maar in de zon te hangen en klaar is Kees!

Bronmateriaal

"New cotton fabric cleans itself when exposed to ordinary sunlight" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Susy Morris (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd