Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige mieren hun tegenstander met gas op een afstandje kunnen doden.
De onderzoekers bestudeerden de mier Crematogaster striatula. Dit dier kan steken. Maar die vaardigheid is lang niet altijd zo handig als u zou denken. Want om een tegenstander te steken, moet de mier deze wel van heel dichtbij benaderen.
Lucht
De C. striatula heeft echter een methode ontwikkeld waardoor de mier de tegenstander niet meer van zo dichtbij hoeft te zien. De mier stoot de stofjes gewoon uit. Niet in het lichaam van de tegenstander, maar in de lucht. In veel gevallen is dat genoeg reden voor tegenstanders om op de vlucht te gaan. Maar termieten zijn een uitzondering. Zij houden dapper stand. En voor deze dieren heeft C. striatula een heel bijzondere aanpak.
Termieten
Zodra een mier termieten tegenkomt, laat deze de stofjes los. Andere mieren ruiken dat en schieten de mier te hulp. Ze naderen de tegenstander tot een afstand van zo’n zes tot tien millimeter en richten de plaats waar de chemische stofjes vandaan komen op de termieten. Binnen tien minuten beginnen de omsingelde termieten te trillen. Ze vallen op de grond, rollen op hun rug, hun pootjes in de lucht. De mieren blijven erbij staan tot de verlamde beestjes geen teken van leven meer vertoonden. Daarop pakken de mieren de termieten op en brengen het maaltje thuis, zo vertellen de onderzoekers in het blad PLoS ONE.
Zo kunnen de mieren termieten zonder ze aan te hoeven raken, verlammen en doden. De onderzoekers hebben het stofje dat de mieren hiervoor gebruikten, bestudeerd. Mogelijk leidt het onderzoek op lange termijn tot beter bestrijdingsmiddelen.