Nieuw gat in de atmosfeer is mogelijk een snelweg voor ozonvernietigende stoffen

stratosfeer

Wetenschappers hebben een nieuw gat in de atmosfeer gevonden. Dit gat bevindt zich boven de Grote Oceaan. Dit gat is op een natuurlijke manier ontstaan en is een soort snelweg naar de stratosfeer voor chemische verbindingen als methaan en chloorfluorkoolstoffen. Dit zijn zogenoemde ozonvernietigende stoffen en hebben een grote invloed op de aftakeling van de ozonlaag.

“Veel mensen denken dat de lucht uniform is, maar dat is niet zo”, vertelt Dr. Markus Rex van het Alfred Wegener instituut. “De atmosfeer bestaat uit verschillende lagen. De troposfeer is waar wij in leven. Hier bevinden zich honderden of zelfs duizenden verschillende chemische verbindingen. Hierdoor ruikt het in de herfst heel anders dan in de lente.”

Wist u dat…

…het erg goed gaat met het gat in de ozonlaag? Bijna 25 jaar geleden werden CFK’s verboden en sindsdien is het gat in de ozonlaag gekrompen.

De meeste chemische verbindingen blijven dicht bij het oppervlak. Ze zijn namelijk in water oplosbaar en worden regelmatig weggespoeld door regen. Dit gebeurt allemaal in de zogenoemde OH-laag. “De OH-laag kunt u vergelijken met een grote atmosferische wasmachine”, vervolgt Rex. “In de OH-laag bevinden zich hydroxylradicalen. Deze hydroxylradicalen zijn te vergelijken met een wasmiddel. Ze zuiveren de lucht.”

Gat in de OH-laag
Nu blijkt dus dat er een gat is in de OH-laag. Hier bevinden zich weinig hydroxylradicalen, waardoor chemische verbindingen als methaan, lachgas en chloorfluorkoolstoffen makkelijk in de stratosfeer erboven terecht komen. Hun afbraakproducten blijven jaren aanwezig in de stratosfeer en verspreiden zich over de hele wereld.

Zwavel
Maar er is ook goed nieuws. Mogelijk is het gat in de OH-laag ook een snelweg voor zwaveldioxide. Zwaveldeeltjes reflecteren het zonlicht en hebben hierdoor juist een verkoelende werking. De afgelopen jaren is de aerosollaag in de stratosfeer – die grotendeels bestaat uit zwaveldeeltjes – dikker geworden. Wellicht heeft dit verband met het OH-gat.

Goed of slecht?
Het is dus nog onbekend of dit OH-gat een positieve of negatieve invloed heeft. “We weten nog te weinig over dit gat om er iets zinnigs over te zeggen”, vertelt Rex aan de Huffington Post. Word ongetwijfeld vervolgd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd