Drijvende kerncentrales zijn tsunamiproof, veilig en goedkoop

drijvende-kerncentrale

Drijvende windmolenparken krijgen straks wellicht concurrentie van drijvende kerncentrales. Amerikaanse wetenschappers werken aan een concept waarbij kerncentrale op drijvende platforms worden gebouwd. Als er sprake is van een ramp, wordt zeewater gebruikt om de kernreactor te koelen. Dit voorkomt dat splijtstofstaven gaan smelten, zoals het geval was bij Fukushima.

Het grootste probleem tijdens de ramp met de kerncentrale Fukushima was dat er niet voldoende koelwater was om de brandstofstaven te koelen. In het geval van een ramp met een drijvende kerncentrale is er altijd voldoende koud water beschikbaar.

Een drijvende kerncentrale kan in een grote scheepswerf gebouwd worden, waarna het platform tien kilometer uit de kust wordt geankerd. Vervolgens wordt er een elektrische transmissielijn op de zeebodem gelegd, die het platform met de kust verbindt.

Wist u dat…

Veel voordelen
Het idee van een drijvende kerncentrale is niet nieuw. Rusland werkt momenteel aan een eigen exemplaar. Toch zijn de Russen niet van plan om hun drijvende kerncentrale ver uit de kust te plaatsen. En dat is nu juist het grote voordeel van dit concept, want hierdoor is een kerncentrale veel veiliger. Een drijvende kerncentrale ondervindt geen hinder van tsunami’s en aardbevingen, terwijl oververhitting (met als gevolg een potentiële meltdown) zo goed als onmogelijk is.

Kosten
Een ander groot voordeel is het kostenplaatje. Het kost veel geld om geschikte locaties voor nieuwe kerncentrales te vinden. “De oceaan is goedkope vastgoed”, vertelt MIT-professor Jacopo Bongiorno. Daarnaast is een drijvende kerncentrale gemakkelijk te ontmantelen en kunnen ze in vrijwel elk formaat gebouwd worden.

Visualisatie
Op de onderstaande afbeelding is goed te zien hoe zo’n drijvende kerncentrale er uit gaat zien. Een groot deel van de kerncentrale – waaronder de kernreactor – bevindt zich onder het wateroppervlak.

onder-water

Benieuwd of dit concept het gaat redden? Houd Scientias.nl in de gaten!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd