Nieuw: de ‘onzichtbaarheidsmantel’ voor hitte

Wetenschappers hebben een ‘mantel’ ontwikkeld waar hitte langs stroomt. Alles erachter is onaantastbaar voor de warmte.

Zoals u wellicht weet, wordt er al een tijdje aan de onzichtbaarheidsmantel gewerkt. Zo’n ‘mantel’ zorgt ervoor dat alles wat zich daarachter bevindt onzichtbaar is. En wel door licht zo af te buigen dat het niet op het object kan vallen.

Geluid
Inmiddels zijn er al meerdere varianten van deze ‘mantel’ en buigen onderzoekers niet alleen licht, maar bijvoorbeeld ook geluid (objecten achter de mantel zijn dan onhoorbaar) en andere trillingen (bijvoorbeeld die bij een aardbeving ontstaan) om. De onderzoekers voegen daar nu een nieuwe mogelijkheid aan toe. “Ons doel met dit onderzoek was om de manier waarop hitte zich verspreidt net zo te controleren als lichtgolven of geluidsgolven,” vertelt onderzoeker Sebastien Guenneau in een persbericht.

Geen golf
Er is wel één belangrijk verschil tussen al die eerdere aanpakken en deze. “Hitte is geen golf, het verspreidt zich gewoon van warme naar koude gebieden.” Wat de onderzoekers dan ook gedaan hebben, is regelen hoe de hitte zich verspreidt. “We kunnen een ‘mantel’ zo ontwerpen dat hitte zich rond een onzichtbaar gebied verspreidt, dat gebied wordt dan beschermd tegen hitte. Of we kunnen hitte dwingen om zich te concentreren in een klein gebied dat dan heel snel opwarmt.”

De letters die zich omringd weten door de 'mantel' blijven koud en de hitte verspreidt zich in andere richtingen. Afbeelding: Sebastien Guenneau / Institut Fresnel / CNRS/AMU.

De onderzoekers beschrijven hun aanpak in het blad Optics Express. Ze zien genoeg mogelijkheden voor hun bijzondere hitteschild. Zo kan het (mogelijk binnen enkele maanden) gebruikt worden om te voorkomen dat micro-elektronische apparaten oververhit raken. En aangezien het ook mogelijk is om hitte te concentreren, kan ook de industrie die zich bezighoudt met zonne-energie daar in de verre toekomst baat bij hebben.

Bronmateriaal

"Not your average heat shield: new 'thermal' approach to invisibility cloaking hides heat to enhance technology" - OSA.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Aleta Rodriguez (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd