Nieuw computerprogramma achterhaalt uw ware Twitter-leeftijd

  tweet

  Op Twitter liegen over uw leeftijd: dankzij een door wetenschappers ontwikkeld computerprogramma heeft dat totaal geen zin meer. De website achterhaalt op basis van van uw taalgebruik uw leeftijd en geslacht. En dat doet het programma goed!

  In 85 procent van de gevallen is het programma in staat om het geslacht van de twitteraar correct vast te stellen. En wanneer het programma op basis van het taalgebruik de leeftijd van de twitteraar moet schatten, zit het er gemiddeld minder dan vier jaar naast. Dat laatste lijkt misschien veel, maar daarmee is de schatting van het computerprogramma nauwkeuriger dan de schatting van mensen.

  Hoe werkt het?
  Het computerprogramma kijkt alleen naar het taalgebruik van de twitteraar en dus niet naar de foto, het profiel of de naam. Om op basis van het taalgebruik bijvoorbeeld vast te kunnen stellen hoe oud iemand is, put het computerprogramma uit eerder onderzoek. Uit dit onderzoek is onder meer gebleken dat jongeren vaker over zichzelf twitteren en ook vaak over school praten en meer smiley’s gebruiken. Ouderen gebruiken weer langere woorden en zinnen, meer hashtags en links.

  WIST U DAT…

  …steeds meer wetenschappelijk onderzoek online plaatsvindt?

  Tweetgenie.nl
  U kunt het computerprogramma nu zelf uitproberen en wel door hier te klikken. U belandt dan op de website Tweetgenie.nl. Hier kunt u elk Nederlands twitterprofiel invullen en kijken hoe oud het programma de twitteraar schat. Ook kunt u geanonimiseerde twitterprofielen bekijken, schatten hoe oud en van welk geslacht de twitteraar in kwestie is en dus achterhalen of u dat beter in kunt schatten dan het programma.

  Feedback
  De onderzoekers hopen van harte dat de website de komende tijd veelvuldig door mensen gebruikt wordt. Gebruikers worden van harte uitgenodigd om met feedback te komen. Daarmee kunnen de onderzoekers het computerprogramma hopelijk verder verbeteren, zodat het steeds accurater wordt.

  Het computerprogramma is ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit Twente, in nauwe samenwerking met het Meertens Instituut. Het ontwikkelde computerprogramma is nog maar een eerste stap in een grootschalig wetenschappelijk onderzoek. Uiteindelijk willen de onderzoekers namelijk achterhalen hoe verhalen en geruchten zich via sociale media verspreiden. Hiervoor is het belangrijk om eerst de verschillende typen sociale media-gebruikers van elkaar te kunnen onderscheiden.

  Bronmateriaal

  "Computer raadt leeftijd en geslacht twitteraar " - KNAW.nl
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd