Niet vergeten: morgen een maansverduistering!

We berichtten er vorige week al over, maar morgen is het dan echt zover: u kunt getuige zijn van een gehele maansverduistering!

De maansverduistering zet om half negen al in. Dan is er echter nog weinig van te zien, omdat het nog licht is. Een flink uur later zou de verduistering wel waar te nemen moeten zijn. Tenminste: als het weer meewerkt.

Weer
En dat wordt nog spannend. De weersvoorspellingen wijzen er namelijk op dat bewolking op de loer ligt. Of deze de maansverduistering helemaal aan het zicht gaat onttrekken, is nog onduidelijk, maar de kans bestaat zeker dat de verduistering door toedoen van wolken minder goed zichtbaar zal zijn.

Bewolking
Mocht de bewolking meevallen dan is de verduistering tussen 21.45 en middernacht goed te zien. De verduisterde maan heeft een rode kleur. Vanaf elf uur is de maan niet meer helemaal verduisterd, maar begint deze alweer tevoorschijn te komen.

De maansverduistering ontstaat doordat de maan in de schaduw van de aarde staat en het zonlicht er dus niet bij kan komen. Maansverduisteringen zijn niet zo zeldzaam als bijvoorbeeld een gehele zonsverduistering. Over enkele jaren is er weer een maansverduistering te zien.

Bovenstaande foto is gemaakt door Jiyang Chen (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Persbericht Stichting De Koepel

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd