Mogelijk kleinste dino ooit gevonden

Wetenschappers hebben in Engeland de restanten van een kleine dinosaurus gevonden. Het is mogelijk de kleinste dinosaurus die ooit geleefd heeft.

Het dier heeft voorlopig de naam Ashdown maniraptoran gekregen en leefde zo’n 145 tot 100 miljoen jaar geleden. Hoewel de meesten bij een dinosaurus denken aan die grote vleesetende monsters uit Jurassic Park is deze dino wel een tikkeltje anders. De dino was slechts dertig centimeter lang en woog niet veel meer dan 200 gram.

Klein
Het dier was waarschijnlijk heel slank, droeg veren op zijn lichaam en had een lange staart en lange nek. De dinosaurus kon niet vliegen en zou gezien zijn lengte weleens de kleinste dinosaurus ooit kunnen zijn (de vliegende exemplaren hierbij even buiten beschouwing gelaten: vogels zijn technisch gezien de kleinste dino’s).

WIST U DAT…

…nog niet zo lang geleden de grootste vleesetende dinosaurus ooit werd ontdekt?

Dieet
De onderzoekers hebben slechts delen van de dinosaurus teruggevonden. Zo is de schedel nog niet ontdekt. Dat betekent dat de wetenschappers nog geen conclusies kunnen trekken over het eetgedrag van de dinosaurus. Pas als er meer dino’s zoals deze opduiken, kan worden vastgesteld of het echt een nieuwe soort is en dan zal de dino een officiële naam krijgen.

Op dit moment is de Anchiornis de kleinste dinosaurus ter wereld. Deze leefde in China en is zo’n dertig tot veertig centimeter lang.

Bovenstaande afbeelding is afkomstig uit een artikel van onderzoeker Darren Naish.

Bronmateriaal

"New dino may be world's smallest" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd