Nicotinepleister pakt geheugenverlies aan

  Wetenschappers hebben ontdekt dat nicotine geheugenverlies bij ouderen doeltreffend kan aanpakken.

  De onderzoekers verzamelden 74 ouderen. De proefpersonen waren gemiddeld 76 jaar oud en rookten geen van allen. Alle proefpersonen bevonden zich in het stadium tussen ouder worden (en alle geheugenproblemen die daarbij horen) en dementie. Ze begonnen al moeite te krijgen met het onthouden van dingen en ook hun denkvermogen nam af.

  WIST U DAT…

  …ons brein al tijdens ons 45e levensjaar kan gaan aftakelen?

  Experiment
  De helft van de proefpersonen kreeg een nicotinepleiser en kreeg zo gedurende zes maanden elke dag 15 milligram nicotine toegediend. De rest ontving een placebo. Na die zes maanden keken de onderzoekers hoe het nu met de ouderen ging. Er bleken grote verschillen te zijn tussen de behandelde groep en de controlegroep. Zo bleken de mensen die een placebo kregen flink achteruitgegaan. De mensen die nicotine hadden gekregen deden het juist ietsje beter. “Wat wij en anderen hebben aangetoond is dat nicotine niet veel kan betekenen voor het geheugen en de concentratie van de normale bevolking,” legt onderzoeker Paul Newhouse uit. “Maar het doet wel iets voor mensen bij wie de cognitieve functies al iets minder zijn.”

  Verklaring
  Dat nicotine deze uitwerking op het brein van ouderen heeft, is goed te verklaren. Receptoren die we gebruiken om te denken en informatie op te slaan, gaan verloren wanneer mensen Alzheimer krijgen. Nicotine stimuleert deze receptoren. Toch is dat geen reden voor ouderen om massaal te gaan roken of nicotinepleisters te gaan plakken. “Roken heeft schadelijke effecten en een medicijn zoals nicotine mag alleen onder toezicht van een dokter worden gebruikt,” waarschuwt Newhouse.

  Hij benadrukt dat nader onderzoek onder een grotere groep mensen hard nodig is. Zo is onduidelijk hoelang het positieve effect van nicotine overeind blijft en of het op lange termijn echt een verschil maakt. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Neurology.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd