New Horizons vindt opnieuw bergen op Pluto

bergen

Wetenschappers hebben een nieuwe foto binnengekregen van bergen op dwergplaneet Pluto. De foto is op 14 juli 2015 gemaakt door het LORRI-instrument van NASA’s New Horizons-ruimtesonde.

De nieuwe bergen zijn ongeveer één tot anderhalve kilometer hoog. Dit betekent dat ze kleiner zijn dan de ijsbergen van Norgay Montes op Pluto, die een hoogte van drie kilometer bereiken. Het nieuwe gebergte ligt op een afstand van 110 kilometer van Norgay Montes.

De bovenstaande foto is gemaakt nabij de zuidwestelijke grens van Pluto’s hart (oftewel: de Tombaugh-regio). Rechts is het witte bevroren oppervlak van de Tombaugh-regio te zijn, terwijl linksboven het donkere terrein duidelijk in beeld verschijnt. Wetenschappers beweren dat het oppervlak van het witte hart minder dan honderd miljoen jaar oud is, omdat er weinig kraters te zien zijn.

bergen2

“We zien hier een duidelijke overgang van twee complexe terreinen”, zegt wetenschapper Jeff Moore. “Er is sprake van interactie tussen het donkere en het lichte materiaal, maar dit proberen wij nog te begrijpen.” Een goed voorbeeld is een krater op het overgangsgebied, die gevuld is met lichter materiaal.

Persconferentie
Gisteren presenteerde NASA nieuwe foto’s van de manen Nix en Hydra. Komende vrijdag geeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie opnieuw een persconferentie. De verwachting is dat er dan veel nieuwe beelden worden gepresenteerd. Uiteraard doet Scientias.nl verslag van deze persconferentie. Als er eerder nieuwe foto’s verschijnen, worden die zo snel mogelijk geplaatst.

Mis niets!
Op 14 juli 2015 vloog de New Horizons-ruimtesonde met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur langs het oppervlak van Pluto. Het is de eerste keer dat dwergplaneet Pluto door een ruimtevaartuig is bezocht. De komende weken worden er veel foto’s van Pluto, Charon en de andere manen verwacht. Blijf de speciale New Horizons-themapagina volgen met het meest recente nieuws en de allerlaatste foto’s.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd