Beste foto’s van Pluto’s kleinere manen tot op heden

nix-hydra

NASA heeft twee scherpe foto’s van de kleine Pluto-manen Nix en Hydra gepubliceerd. Deze beelden zijn vorige week gemaakt door de New Horizons-ruimtesonde.

Nix is 42 kilometer lang en 36 kilometer breed en heeft wel iets weg van een jellybean. Over het algemeen heeft Nix een grijs oppervlak, al is er wel een gebied zichtbaar met een rode gloed. Wetenschappers speculeren dat dit een krater is. “We ontvangen binnenkort nog data over de samenstelling van Nix”, vertelt wetenschapper Carly Howett van het Southwest Research Institute. “Dan weten we waarom deze regio roder is dan de omgeving.”

Ook Hydra heeft een onregelmatige vorm. Deze maan is op 14 juli op een afstand van 231.000 kilometer gefotografeerd. Hydra is 55 kilometer lang en 40 kilometer breed. Op de foto zijn minimaal twee grote kraters zichtbaar, waarvan er één in de schaduw ligt. De grijstinten verschillen op Hydra, waardoor onderzoekers vermoeden dat het oppervlak van de natuurlijke satelliet uit verschillende materialen bestaat. “Voor vorige week was Hydra een zwak lichtpuntje”, zegt wetenschapper Ted Stryk van het Roane State Community College. “Het is onwerkelijk dat Hydra nu een echte plek aan het worden is. We zien de vorm en kunnen voor het eerst oppervlaktekenmerken spotten.”

Styx en Kerberos
Pas in oktober worden foto’s van Pluto’s meest recent ontdekte manen – Styx en Kerberos – naar de aarde gestuurd. We moeten dus nog even geduld hebben.

Persconferentie
Komende vrijdag geeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie opnieuw een persconferentie. De verwachting is dat er dan veel nieuwe beelden worden gepresenteerd. Uiteraard doet Scientias.nl verslag van deze persconferentie. Als er eerder nieuwe foto’s verschijnen, worden die zo snel mogelijk geplaatst.

Mis niets!
Op 14 juli 2015 vloog de New Horizons-ruimtesonde met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur langs het oppervlak van Pluto. Het is de eerste keer dat dwergplaneet Pluto door een ruimtevaartuig is bezocht. De komende weken worden er veel foto’s van Pluto, Charon en de andere manen verwacht. Blijf de speciale New Horizons-themapagina volgen met het meest recente nieuws en de allerlaatste foto’s.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd