NASA’s maansonde na klein probleempje nu onderweg naar de maan

ladee

Afgelopen vrijdag lanceerde NASA maansonde LADEE. Kort daarna ontstond een klein probleempje met de reactiewielen. Gelukkig kon NASA het probleem oplossen en is de sonde momenteel onderweg naar de maan.

LADEE schakelde kort na de lancering zijn reactiewielen uit. De maansonde gebruikt de wielen om zichzelf te positioneren en stabiliseren. Het was dus van groot belang dat NASA de problemen zo snel mogelijk oploste.

En dat deed de ruimtevaartorganisatie. Al snel bleek dat er voorafgaand aan de lancering maatregelen waren getroffen om de reactiewielen te beschermen. Deze maatregelen zorgden ervoor dat de reactiewielen onder bepaalde omstandigheden niet langer actief zouden zijn. Maar de reactiewielen waren door die maatregelen iets te scherp afgesteld en schakelden zichzelf bij het minste of geringste al uit. NASA paste dat aan, waarna de reactiewielen weer naar behoren reageerden. “De LADEE-sonde is gezond en communiceert met mission-operators,” laat S. Pete Worden namens NASA weten.

De lancering van LADEE leverde heel wat mooie plaatjes op. Bijvoorbeeld deze foto, gemaakt door Maunuksela4 (via Flickr.com).
De lancering van LADEE leverde heel wat mooie plaatjes op. Bijvoorbeeld deze foto, gemaakt door Maunuksela4 (via Flickr.com).

LADEE is momenteel onderweg naar de maan en komt daar over een klein maandje aan. De sonde gaat onder meer onderzoek doen naar de atmosfeer van de maan en het maanoppervlak. De missie van LADEE – Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer – duurt 160 dagen. Als de missie erop zit, zal NASA de sonde opdracht geven zich op de maan te laten neerstorten.

Bronmateriaal

"LADEE status" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Carla Cioffi.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd