Stoppen met roken gaat met e-sigaret net zo goed als met nicotinepleister

e-sigaret

Wie wil stoppen met roken, heeft opties genoeg. Maar welke methode is nu de beste? Voor wie twijfelt tussen elektronische sigaretten en nicotinepleisters, is het antwoord op die vraag simpel. Beide methodes zijn net zo effectief. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers verzamelden 657 rokers die wilden stoppen met roken. De groep werd daarna in drieën gedeeld. 292 mensen kregen gedurende dertien weken e-sigaretten toegestopt. Een even grote groep kreeg nicotinepleisters voor drie weken. Een controlegroep (bestaande uit 73 proefpersonen) kreeg een placebo (e-sigaretten zonder nicotine).

De resultaten
De onderzoekers bleven de rokers tot drie maanden na het dertien weken durende experiment volgen. Aan het eind van deze periode (die dus in totaal zes maanden duurde) bleek één op de twintig rokers succesvol te zijn gestopt met roken. Het succespercentage was het grootste in de groep die e-sigaretten gebruikte (7,3 procent). 5,8 procent van de groep die nicotinepleisters gebruikte, was gestopt. Maar het verschil tussen deze twee groepen was statistisch gezien niet significant. De onderzoekers concluderen dan ook dat e-sigaretten en nicotinepleisters tot vergelijkbare resultaten leiden.

WIST U DAT…

Minder roken
Slechts een deel van de mensen slaagde er dus in te stoppen met roken. Wat gebeurde er met de mensen die bleven roken? Zij verminderden het aantal sigaretten per dag, zo stellen de onderzoekers. Met name de mensen die e-sigaretten gebruikten, wisten hun sigarettenconsumptie flink terug te dringen: 57 procent rookte zeker de helft minder. In de groep die nicotinepleisters gebruikte, was 41 procent de helft minder gaan roken.

Een e-sigaret heeft dus ongeveer hetzelfde effect als een nicotinepleister. Maar daarmee is nog niet alles gezegd, zo benadrukken de onderzoekers. Ze wijzen erop dat de e-sigaret nog altijd omstreden is. Volgens sommige deskundigen brengen ook deze sigaretten – die als ‘veiliger’ gepresenteerd worden – gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daar moet meer onderzoek naar gedaan worden. “Dit onderzoek heeft ons meer geleerd over de effectiviteit van de e-sigaret, maar er zijn meer studies nodig. Het is ook heel belangrijk dat onderzoek zich gaat richten op de veiligheid van de e-sigaret, want daar is nog weinig over bekend.”

Bronmateriaal

"First trial to compare e-cigarettes with nicotine patches shows comparable success in helping smokers to quit" - Europeanlung.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Dorausch (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd