Vergeet de griepprik, wetenschap introduceert pijnvrije pleister tegen griep

micronaald

Binnenkort wordt ‘ie weer uitgedeeld: de griepprik. Dit jaar betekent dat nog even de tanden op elkaar als de naald de huid binnendringt. Maar in de toekomst kan dat wel eens veranderen. Wetenschappers hebben een pleister ontwikkeld waarmee het griepvaccin geheel pijnvrij kan worden toegediend. Sterker nog: met deze pleister kunt u de ‘griepprik’ zelf toedienen.

De pleister bevat zogenoemde micronaalden. De naalden zijn ongeveer zeventiende van een millimeter lang. Wanneer u de pleister op de huid drukt, dringen de naaldjes de huid binnen, maar daar voelt u niets van. Dat komt mede doordat het volume van het vaccin heel beperkt is. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Clinical and Vaccine Immunology.

Droge deeltjes
Een griepprik bevat normaal gesproken complete dode of verzwakte virussen. Maar de pleister werkt ietsje anders. Het vaccin dat hiermee wordt toegediend bestaat uit droge virusachtige deeltjes. De dosis is kleiner dan die van de gewone griepprik. Dat betekent dat de kans op bijwerkingen ook kleiner is.

WIST U DAT…

…er door diverse wetenschappers aan vaccinatiepleister wordt gewerkt? Tijdens een TED-talk lieten wetenschappers eerder al zien hoe de pleister werkt.

Het werkt
Ondanks de andere manier van toedienen en de kleinere dosis werkt het vaccin wel, zo tonen de onderzoekers aan. Ze dienden het vaccin aan muizen toe. Meer dan een jaar later stelden ze de muizen bloot aan een dodelijk griepvirus. En alle muizen overleefden dat virus dankzij het vaccin. En daarmee werkt het vaccin lang en is het bijzonder effectief. “Deze aanpak kan leiden tot grotere hoeveelheden IgG2a-antistoffen en een snelle reactie van het immuunsysteem nadat men aan een gevaarlijke infectie is blootgesteld,” vertelt onderzoeker Sang-Moo Kang. “Onze eerdere studie laat zien dat vaccineren met behulp van micronaalden in vergelijking met intramusculair vaccineren leidde tot een groter aantal antistofjes-afgevende cellen in de milt en het beenmerg.”

Het vaccin is dus effectief en blijft dat ook een tijdje. Ook is het pijnvrij. Bovendien is het vaccin met behulp van zo’n ‘pleister’ heel gemakkelijk toe te dienen. Zo gemakkelijk dat dat niet meer aan een arts of verpleegkundige hoeft worden overgelaten; mensen kunnen het in principe ook zelf doen.

Bronmateriaal

"Pain-free microneedle influenza vaccine is effective, long-lasting" - ASM.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd