NASA-groeilamp verzacht bijwerkingen chemotherapie

In de glasbouw worden zogenoemde groeilampen regelmatig gebruikt om de groei en productie van planten te stimuleren. Toch kunnen groeilampen ook van pas komen in de medische wereld. Een speciale groeilamp van NASA verzacht namelijk de bijwerkingen van chemotherapie, waardoor kankerpatiënten minder medicijnen hoeven te gebruiken en sneller genezen.

Kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan kunnen last krijgen van mucositis, oftewel ontsteking van de slijmvliezen. In sommige gevallen slagen patiënten er niet meer in om normaal voedsel te eten. In dat geval krijgen zij vloeibaar voedsel toegediend.

Tachtig proefpersonen deden mee aan het onderzoek. Veertig kankerpatiënten kregen groeilampbehandelingen, de andere veertig patiënten werden behandeld met een placebo-apparaat. Twee weken voor de start van een beenmerg- of stamcellentransplantatie werden de patiënten uit de eerste groep iedere dag met een groeilamp behandeld. Verpleegsters hielden de felle lamp dicht bij de nek en de kaken van de proefpersonen.

Wat blijkt: patiënten die groeilampbehandelingen ondergingen hadden minder last van pijn. Volgens de onderzoekers is de kans 96 procent dat dit een direct gevolg is van de lichttherapie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd