Oké. Niet met astronauten, zoals in die goeie, ouwe tijd, maar wel met prachtige technologie die ons veel meer over de maan gaat vertellen.
Volgende week donderdag gaan twee ruimtesondes de lucht in. Ze gaan samen in een baan rondom de maan vliegen en het hemellichaam eens goed bestuderen.
Sondes
De twee sondes hebben de naam GRAIL gekregen. Dat staat voor Gravity Recovery And Interior Laboratory. Het is de bedoeling dat de twee sondes het zwaartekrachtveld van de maan in kaart gaan brengen. Zo kunnen onderzoekers meer te weten komen over de structuur van de maan en de manier waarop deze tot stand is gekomen.
Nieuwjaarsdag
De twee sondes nemen hun tijd om op de maan te komen. Naar verwachting komen ze pas rond nieuwjaar aan. Ze gaan namelijk eerst richting het Lagrangepunt 1 tussen de zon en de aarde. Die route is met het oog op het energieverbruik van de sondes een stuk efficiënter en bespaart dus geld.
Ontstaan
Als alles volgens plan gaat, kan de missie niet alleen de totstandkoming van de maan verduidelijken, maar wordt ook duidelijker hoe andere hemellichamen – zoals de aarde en Mars – tot stand zijn gekomen. Als de twee ruimtesondes zich goed gedragen, kan het ook zijn dat de missie een vervolg krijgt. Een soortgelijke technologie zou ook rond andere hemellichamen gebruikt kunnen worden.
Maar eerst maar eens lanceren: GRAIL vertrekt donderdag 8 september.