Gen ontdekt dat extreem dun maakt

Wetenschappers hebben een genmutatie ontdekt die ervoor zorgt dat mensen minder eten, een lager BMI en een lager gewicht hebben.

De onderzoekers verzamelden de gegevens van meer dan 95.000 mensen. Het ging om 31.000 kinderen die achterliepen in hun ontwikkeling of geestelijk beperkt waren, 1000 mensen met schizofrenie of een bipolaire stoornis, 3500 mensen met een eetstoornis en 59.000 gezonde mensen.

Genen
De genen van deze mensen werden bestudeerd. En al snel ontdekten de onderzoekers dat 1 op de 2000 proefpersonen een mutatie hadden op chromosoom 16. De mensen die deze mutatie hadden, aten vaak minder. Ook wogen ze minder en was hun BMI lager.

WIST U DAT…

…vrouwen met een eetstoornis een afwijkend zelfportret tekenen?

Ondergewicht
De mutatie resulteerde vaak in ondergewicht: mannen met de mutatie hadden daar 23 keer meer kans op dan mannen zonder de mutatie. Voor vrouwen was dat vijf keer.

Verwaarlozing
Chromosoom 16 is heel vatbaar voor mutaties, zo legt onderzoeker Philippe Froguel uit. De mutaties lijken spontaan te ontstaan en zijn dus niet genetisch bepaald. De mutatie die de onderzoekers nu hebben ontdekt, kan heel gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Soms worden kinderen met een gezond gewicht geboren, maar komen ze daarna onvoldoende aan en loopt hun ontwikkeling achter. Ouders krijgen dan vaak de schuld: ze zouden hun kind verwaarlozen. Met behulp van genetisch onderzoek moet het mogelijk zijn om vast te stellen of de ouders of een genetische afwijking de boosdoener is.

De onderzoekers willen het chromosoom nader gaan onderzoeken. Ze hopen uiteindelijk meer te weten te komen over genen die de eetlust beïnvloeden. Mogelijk leidt het in de toekomst tot behandelingen van onder meer overgewicht.

Bronmateriaal

"Underweight? You may have skinny genes" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Janine (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd