Vanmiddag zijn de mysterieuze loden kokers – die eerder deze maand tijdens de restauratie van de Nieuwe Kerk in Delft werden ontdekt – geopend.
Tijdens de restauratie van de Nieuwe Kerk in Delft werd een epitaaf – een gedenkteken aan de muur – verwijderd. En daarbij deed men een bijzondere ontdekking. In de muur achter het epitaaf bevonden zich twee loden kokers. De ene koker stamt uit 1924. De andere uit 1834. Grote vraag was natuurlijk: wat zit er in deze tijdcapsules?
1924
Zojuist zijn beide kokers geopend. De koker uit 1924 werd als eerste – heel voorzichtig – geopend en bleek een document te bevatten. Het document maakt melding van de restauratie in 1924 en stelt dat het monumentje – het epitaaf – tijdens die restauratie verplaatst is.
1834
Daarna volgde de oudste koker. Ook hierin werd een document aangetroffen. Het document zat in papier gerold. Mogelijk is het perkament reeds in 1924 uit de koker gehaald en vervolgens in papier ingepakt en weer teruggeplaatst. Het document noemt de namen van militairen die betrokken zijn geweest bij de Belgische Opstand. Het document is op 1 juli 1834 ondertekend.
Onderzoek
Daarmee bevatten de kokers veel meer informatie dan onderzoekers hadden durven hopen. De paperassen zullen de komende tijd uitgebreid bestudeerd en gedocumenteerd worden. Wanneer het epitaaf teruggeplaatst wordt, zullen ook de loden kokers teruggeplaatst worden. Daarnaast zal een tijdcapsule uit 2016 toegevoegd worden. Het Nederlandse volk wordt opgeroepen om – via Facebook – mee te denken over wat er in die tijdcapsule moet worden gestopt.
Het epitaaf waarachter de loden kokers werden aangetroffen, werd in 1834 ter herinnering aan twee kapiteins die gesneuveld zijn tijdens de Belgische Opstand, in de Nieuwe Kerk geplaatst. Een aantal van de in het document uit 1834 genoemde militairen zijn daar waarschijnlijk bij aanwezig geweest. De kapiteins die met het monumentje herdacht worden, hebben beiden de militaire Willemsorde ontvangen. Het suggereert dat ze tijdens de opstand iets bijzonders hebben gedaan. Onduidelijk is nog waaraan ze die Willemsorde te danken hebben. Onderzoekers hopen dat verder uit te gaan zoeken. Wellicht kan de informatie uit de kokers daarbij helpen.