Moslims testen grootste klok ter wereld tijdens Ramadan

Saoedi-Arabië gaat de grootste klok ter wereld tijdens Ramadan testen. De klok torent 600 meter boven de stad Mekka uit, is vanaf een afstand van 25 kilometer te zien en bestaat uit vier wijzerplaten met een diameter van veertig meter. Hiermee is de klok vijf keer groter dan de Big Ben. De Ramadan startte vanochtend en eindigt op 10 september.

Moslims hechten tijdens de Ramadan veel waarde aan tijd. In de vastenmaand mogen zij tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken of vrijen. Als Ramadan in de zomer valt, zoals nu, dan is het voor moslims zwaar om niet te eten en te drinken. De zon gaat namelijk vroeg op en laat onder. Zo mogen moslims vandaag van 3:41 uur tot 21:18 uur niet eten en drinken. Lastig!

De grote klok staat dicht bij de Ka’aba, een kubusvormig gebouw in de Grote Moskee van Mekka. Dit gebouw wordt Bayt Allah genoemd, oftewel het huis van God. Volgens de traditie bouwde Adam dit Huis, maar na verwoesting bouwden Abraham en Ismaël het opnieuw. Wie naar Ka’aba gaat, weet dankzij de gigantische klokkentoren precies hoe laat het is.

Islamitische geleerden hopen dat de klok voor een revolutie zorgt. “Greenwich Mean Time vervangen door Mekka Time is het doel,” staat in de Telegraph. “Mekka moet de nieuwe standaard tijdzone worden en Londen vervangen als de plek waar de lengtegraad nul is.”

Het is maar de vraag of de moslims hierin slagen. De klokkentoren is in ieder geval een indrukwekkend gebouw. Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat, wanneer een gouden halve maan (23 meter doorsnee) op een torenspits van 61 meter hoog te zien is. Het is zeker een bezoekje aan Mekka waard. Ook voor niet-moslims!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd