‘Monogaam huwelijk wordt mede mogelijk gemaakt door SOA’s’

Tot die opmerkelijke conclusie komen Duitse en Canadese wetenschappers in een studie die deze week is verschenen.

Lang, lang geleden was polygynie in de meeste samenlevingen heel gewoon: het was mannen toegestaan om met meerdere vrouwen seks te hebben. Dat was het name het geval in kleine groepen jagers en verzamelaars, maar minder in de grote groepen mensen die ontstonden toen mensen overstapten van jagen en verzamelen op landbouw bedrijven. In die grotere groepen kwam monogamie weer vaker voor.

Seksueel overdraagbare aandoeningen
Hoe is dat te verklaren? Wat was in die grotere groepen de drijvende kracht achter monogamie? Wetenschappers komen in het blad Nature Communications met een opmerkelijke verklaring. Ze stellen – op basis van wiskundige modellen – dat seksueel overdraagbare aandoeningen mensen in grotere groepen aanzetten om het bij slechts één sekspartner te houden.

Waarom zijn mannen en vrouwen niet even monogaam? Lees er hier meer over!

Voortplanting
Evolutionair gezien hebben mensen maar één doel: zich voortplanten en zorgen dat hun genen behouden blijven. Als man seks hebben met meerdere vrouwen lijkt in dit kader een goeie strategie: je kunt bij meerdere vrouwen kinderen verwekken en dus meer nageslacht op de wereld zetten en dus de kans dat je genen behouden blijven, vergroten. Maar – zo tonen onderzoekers aan – in grotere groepen kan polygynie zich ook tegen je keren. En wel wanneer er seksueel overdraagbare aandoeningen in het spel komen. In kleine groepen (niet groter dan dertig mensen) zijn SOA’s maar een kort leven beschoren en niet zo’n groot probleem. Maar in grotere groepen (tot 300 mensen) is dat anders. Daar kunnen seksueel overdraagbare aandoeningen wanneer mannen met meerdere vrouwen seks hebben een heuse epidemie worden en resulteren in verminderde vruchtbaarheid. Als je als doel hebt zoveel mogelijk kinderen te verwekken, kan het in zo’n scenario – paradoxaal genoeg – dus lonen om het bij één vrouw te houden, oftewel monogaam te zijn.

Het onderzoek kan verklaren waarom veel mensen tegelijkertijd met de opkomst van de landbouw afscheid namen van polygynie. Met de opkomst van de landbouw gingen mensen in grotere gemeenschappen leven en werd monogamie – onder invloed van seksueel overdraagbare aandoeningen en de problemen die deze in grote groepen met zich meebrachten – de sociale norm. Tevens kan het onderzoek verklaren waarom kleine groepen jagers en verzamelaars er tot op de dag van vandaag een andere sociale norm op nahouden en nog steeds polygaam zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd