Mistletoe geneest vrouw met kanker

 GEZONDHEID  Chemotherapie wees ze af en van andere gangbare behandelingen wilde ze ook niets weten. Joan van Holsteijn zette – nadat ze de diagnose kanker had gekregen – al haar geld op mistletoe (in Nederland beter bekend als de maretak). Ze kreeg het goedje ingespoten en genas.

De tumoren in Holsteijns been zijn verdwenen en ze is ondertussen aan de beterende hand. Natuurlijk overheerst de vreugde. “Ik heb mijn leven te danken aan mistletoe,” vertelt Holsteijn. “Ik voel me zo dankbaar, goed en gezond. Ik heb mijn leven terug en dat allemaal dankzij de plant. (…) Ik wil dat iedereen dit te weten komt.”

De 53-jarige vrouw woont in Groot-Brittannië, maar komt oorspronkelijk uit Nederland. Ze kreeg een tijdje geleden te horen dat ze non-Hodgkins lymphonia heeft. Ze kreeg chemotherapie aangeboden, maar weigerde die. “Ik was heel bang. Ik was bang voor de kanker en bang voor de chemo, omdat je er zo ziek van kunt worden. (…) Normaal gesproken proberen patiënten eerst chemotherapie en dan mistletoe, maar ik wilde dat niet.”

Holsteijn kreeg de mistletoe-injecties en binnen zes maanden tijd was de tumor in haar been aanzienlijk gekrompen. Na anderhalf jaar was de tumor weg. Mistletoe werkt in de strijd tegen kanker doordat de plant het immuunsysteem een duwtje in de rug geeft. Het immuunsysteem realiseert zich hierdoor dat er iets mis is en komt vervolgens – als alles goed gaat – in actie. Met als gevolg: het wegschrompelen of verdwijnen van de tumoren.

Ondanks dit prachtige succesverhaal waarschuwen artsen voor optimisme. Mistletoe zou alleen als aanvulling en na de gangbare therapie gebruikt dienen te worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd