‘Mislukt’ schilderij van Van Gogh ontdekt

van gogh

Het Van Gogh Museum heeft een nieuwe Van Gogh ontdekt. Het werk – Zonsondergang bij Montmajour genoemd – stamt uit de periode waarin de meesterwerken van Van Gogh – waaronder de wereldberoemde zonnebloemen – tot stand kwamen. Desalniettemin was Van Gogh allesbehalve tevreden over zijn zonsondergang.

Onderzoekers bestudeerden het schilderij grondig alvorens te concluderen dat het van de hand van Van Gogh was. Ze bestudeerden onder meer het materiaalgebruik, de stijl en context van het schilderij en vergeleken het vanzelfsprekend ook met andere werken van Van Gogh. “Al ons onderzoek wijst erop dat het een werk van Van Gogh is,” aldus onderzoekers Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp.

Overgang
Dat er een nieuw werk van Van Gogh ontdekt is, is bijzonder. Wat de vondst extra bijzonder maakt, is dat het schilderij stamt uit de periode waarin Van Gogh zijn beroemdste schilderijen maakte. Bovendien getuigt het werk van een overgangsfase in het leven van Van Gogh. “Het behoort hiermee tot de bijzondere groep van experimentele werken waarvan Van Gogh de waarde zelf soms minder hoog inschatte dan wij nu doen,” vertellen de onderzoekers. Vanaf het moment dat Van Gogh de zonsondergang schilderde, werden zijn schilderijen anders. Hij ging ‘dikker schilderen’: werkte met meer lagen.

WIST U DAT…

Mislukt
Kunstliefhebbers zijn maar wat blij met het schilderij. Maar Van Gogh was minder enthousiast, zo blijkt uit brieven die hij in 1888 schreef en waarin het schilderij ook wordt genoemd. Uit de brieven blijkt dat het schilderij mislukt was. De onderzoekers kunnen wel verklaren waarom Van Gogh dat vond: het schilderij heeft enkele zwakke en minder trefzekere passages.

Het schilderij is 93,3 bij 73,3 centimeter groot. Het schilderij behoorde in 1890 tot de collectie van Theo van Gogh en werd in 1901 verkocht. Later deze maand is het te zien in het Van Gogh Museum.

Bronmateriaal

"Van Gogh Museum ontdekt nieuw schilderij van Vincent van Gogh: Zonsondergang bij Montmajour" - VanGoghMuseum.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door het Van Gogh Museum.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd