‘Met zonder handen’ 120 rijden: dankzij SARTRE kan het

Het ambitieuze Europese project SARTRE wil elke burger met een auto van een chauffeur voorzien. Het idee: u sluit met uw auto aan bij een rijdende rij auto’s en deze karavaan wordt draadloos geleid door een professional die voor iedereen stuurt, gas geeft, remt, enzovoort. Bestuurders kunnen ondertussen in hun eigen auto heerlijk ontspannen en de rij verlaten wanneer ze dat willen.

SARTRE staat voor ‘Safe Road Trains for the Environment‘ en wordt mede mogelijk gemaakt door duiten van de Europese commissie. Ook enkele bedrijven – waaronder Volvo – zijn bij de ontwikkeling betrokken. De ontwikkelaars hopen de wereld met hun vondst een stuk mooier te maken. De karavaan wordt geleid door een professional en zo kunnen ongelukken en files worden voorkomen. Ook de reistijd en de daarmee samenhangende stress zou flink verminderd worden. Bovendien lopen de brandstofkosten terug.

Boekje lezen
En het mooiste: u haakt aan en kunt daarna uw stuur loslaten. Bedenk eens wat u dan allemaal onderweg kunt doen: een boek lezen, de vergadering voorbereiden, ontbijten.

BEKIJK…

hier een mooie infographic van het project.

In eigen hand
Auto’s die deel uit gaan maken van de karavaan, beschikken over een apparaatje dat signalen kan uitzenden en ontvangen en een navigatiesysteem dat rijen die dezelfde kant opgaan, opzoekt. Een rij zou maximaal zes tot acht auto’s gaan tellen. Zodra u uw auto aan de rij toevoegt, neemt het voorste voertuig (met daarin de professional) uw stuur, gaspedaal en rem over. Komt u in de buurt van uw afrit? Geen probleem: dan neemt u het stuur weer in eigen hand en kunt u de rij verlaten.

Voordelen
De auto’s in de rij rijden relatief dicht op elkaar. Dat vermindert de luchtweerstand en het brandstofverbruik. Ook wordt de weg efficiënter gebruikt.

Het project staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste overtuigende simulaties zijn al gemaakt. Het doel is binnen twee jaar de eerste experimenten met echte auto’s uit te gaan voeren.

Bronmateriaal

"European car-train drives itself" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd