Mogelijk ijsvulkanen op Titan gespot

NASA’s Cassini-ruimtesonde heeft mogelijk ijsvulkanen gevonden op de maan Titan van Saturnus. Deze ijsvulkanen lijken op aardse vulkanen, alleen spuwen ze ijs in plaats van lava. “Als we naar onze nieuwe 3D-kaart kijken van Sotra Facula op Titan, dan vertoont het gebied veel gelijkenissen met vulkanen als Etna en Laki”, zegt Randolph Kirk van het Cassini-team.

Op de 3D-kaart van Sotra Facular zijn twee pieken te zien en een aantal diepe kraters. Wetenschappers denken dat de twee pieken ijsvulkanen – zogenaamde cryovulkanen – zijn. De wetenschappers van NASA denken dat het ijsvulkanen zijn, omdat er vingerachtige stromen te zien zijn. Wellicht is de gesmolten ijsdrab ooit door een opening in de korst naar buiten gestroomd.

WIST U DAT…

…het Titaans hooggebergte glinstert als een diamant?

“Dit is het beste bewijs ooit van vulkanische activiteit op een ijsmaan”, meldt Jeffrey kargel, een planetaire wetenschapper van de universiteit van Arizona. “Het is heel goed mogelijk dat de bergen een tektonische oorsprong hebben, maar het is logischer dat het ijsvulkanen zijn.”

Hoewel wetenschappers nog geen vulkaan in werking zagen op Titan, houden ze het gebied nauwlettend in de gaten. Hieronder een video van het in kaart gebrachte gebied.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd