Mensen reisden 4000 jaar geleden al naar Australië

naar Australië

Lang voordat de Europeanen aan het eind van de negentiende eeuw Australië bezochten, voeren mensen vanuit India al naar Australië en mengden zichzelf daar met de Aboriginals. Dat blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers bestudeerden het genoom van de oorspronkelijke bewoners van Australië en het genoom van bewoners van Nieuw-Guinea, inwoners van India en het zuidoosten van Azië. Uit het onderzoek blijkt dat er zo’n 4230 jaar geleden genen vanuit India naar Australië kwamen.

Verandering
“Opvallend genoeg valt deze datum samen met het moment waarop er heel veel veranderingen in de archeologische vondsten in Australië optreden,” vertelt onderzoeker Irina Pugach van het Max-Planck-Gesellschaft. Zo blijkt uit archeologische vondsten uit die tijd dat de manier waarop de bewoners van Australië planten verwerkten en stenen gereedschappen gebruikten, plotseling veranderde. Ook duikt na die datum opeens de dingo in Australië op. “Aangezien we de stroom van genen vanuit India naar Australië rond diezelfde tijd hebben ontdekt, is het waarschijnlijk dat deze veranderingen samenhangen met deze migranten.”

Hoe?

Hoe kwamen de mensen vanuit India op Australië terecht? Per boot (zie de afbeelding hierboven)! Zo’n 4000 jaar geleden was Australië al niet meer verbonden met het vasteland en moest er dus een flink water overgestoken worden, alvorens mensen het eiland konden bereiken.

Sahul
Het is sowieso verrassend dat Australië zo’n 4000 jaar geleden nog in contact is geweest met de buitenwereld. In Australië zijn in het verleden de oudste sporen van de aanwezigheid van moderne mensen buiten Afrika, teruggevonden. Er is zelfs bewijs dat mensen zich hier 45.000 jaar geleden al vestigden. Wetenschappers gaan ervan uit dat de mensen die zich rond die tijd verspreidden over Sahul (een landmassa die toen nog bestond uit Australië en Nieuw-Guinea) pas rond het einde van de negentiende eeuw weer in contact kwamen met buitenstaanders. Toen bezochten de Europeanen namelijk Australië. Maar blijkbaar was Australië in de tussentijd toch niet helemaal van de buitenwereld afgesloten.

Op basis van de onderzochte genomen kunnen de onderzoekers nu ook meer vertellen over de afkomst van de oorspronkelijke inwoners van Australië, Nieuw-Guinea en de Mamanwa (woonachtig op de Filipijnen). De drie groepen waren ooit één en zouden zo’n 36.000 jaar geleden van elkaar gescheiden zijn. Deze volken zijn de nakomelingen van een heel vroege groep migranten die Afrika verliet. “Andere populaties in de regio arriveerden daar later, tijdens een andere migratiestroom,” vertelt onderzoeker Mark Stoneking. Het onderzoek wijst er ook op dat de bewoners van Australië en Nieuw-Guinea al heel vroeg twee volken vormden: zo’n 36.000 jaar geleden al en dus niet vanaf het moment dat hun leefgebied door een stijgende zeespiegel Sahul in tweeën splitste (zo’n 8000 jaar geleden).

Bronmateriaal

"Gene flow from India to Australia about 4,000 years ago" - MPG.de
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door © Gunter Senft / MPI for Psycholinguistics.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd