Mens kan 65 kilometer per uur rennen

Usain Bolt krijgt het voor elkaar om in 9,58 seconden honderd meter af te leggen. In de toekomst zijn er mensen die 65 kilometer per uur rennen. Even in vergelijking: als deze persoon de finish van 100 meter haalt, is Bolt net voorbij de 60 meter-lijn. Hoe krijgen hardlopers de gouden medaille?

Wetenschappers berekenden hoe snel spieren maximaal kunnen bewegen. Vorige studies suggereerden dat ledematen slechts een bepaalde hoeveelheid kracht aankunnen als ze de grond raken. Dit zou de maximumsnelheid flink naar beneden schroeven. Zo duwt Bolt per stap 360 kilogram weg als hij sprint. Meer zou een mens niet aankunnen, tot nu! De nieuwe studie toont aan dat het samentrekken van onze spieren het belangrijkst is.

Een groep Amerikaanse wetenschappers lieten voor het onderzoek atleten op een geprepareerde loopband rennen op één been. Als een been niet wordt geholpen door een ander been, heeft deze tot dertig procent meer afzetkracht. De krachten die gegenereerd worden in de ledematen zijn 1,5 tot twee keer groter dan normaal.

“Uit het onderzoek blijkt dat ledematen veel meer aankunnen dan wij voorheen dachten”, zegt fysiotherapeut Peter Weyand. Nog betere training kan dus zorgen voor snellere atleten. Maar of een gemiddelde snelheid van 65 kilometer per uur ooit haalbaar is? We wachten het af!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd