Meeroken is slecht voor de oren

Jongeren die meeroken lopen daarmee een bijna twee keer zo grote kans op gehoorverlies, dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers bestudeerden meer dan 1500 tieners. De jongeren waren tussen de twaalf en negentien jaar oud. Van de tieners die meerookten, had veertig procent gehoorproblemen. Onder de tieners die niet meerookten, was dat 25 procent.

Mild
Wanneer we het over gehoorproblemen hebben, dan gaat het in dit geval om zeer mild gehoorverlies: vaak waren de jongeren zichzelf er niet eens van bewust dat hun gehoor niet zo goed was. Hoortesten toonden echter overduidelijk aan dat de tieners moeite hadden met hoge en lage frequenties. “Het is het type gehoorverlies dat optreedt als mensen ouder worden,” legt onderzoeker Michael Weitzman uit.

WIST U DAT…

Groter
Hoe vaker jongeren aan rook werden blootgesteld, hoe groter de gehoorproblemen waren. Het is onduidelijk hoe meeroken invloed kan hebben op het gehoor.

Bloedtoevoer
Wel is uit eerdere onderzoeken al gebleken dat sigarettenrook de kans op een infectie in het oor kan vergroten. Mogelijk tast de rook de bloedtoevoer naar het oor aan en leidt dat tot de problemen.

Uit eerdere onderzoeken bleek ook al dat roken slecht is voor het gehoor. Meeroken heeft dus dezelfde invloed en ook op kinderen. Nog een goede reden om te zorgen dat zij niet aan rook blootgesteld worden, zo concluderen de onderzoekers.

Bovenstaande foto is gemaakt door Ta Duc (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd