Meer nierstenen door klimaatverandering?

niersteen

Op een warme dag neemt ook het aantal patiënten met nierstenen toe. Dit blijkt uit analyse van 60.000 patiënten in verschillende Amerikaanse steden. Aangezien temperaturen wereldwijd stijgen, zullen mensen in de toekomst vaker last krijgen van nierstenen.

“Als de temperatuur stijgt, neemt de kans dat er binnen twintig dagen nierstenen vormen bij patiënten toe”, vertelt onderzoeksleider Gregory E. Tasian van het kinderziekenhuis van Philadelphia. Zijn team analyseerde de medische gegevens van meer dan 60.000 kinderen en volwassen, die tussen 2005 en 2011 te maken kregen met nierstenen. In de Verenigde Staten heeft elf procent van de mensen wel eens een niersteen gehad. “Mogelijk zorgt klimaatverandering voor een toename van niersteenpatiënten.”

Maar waarom eigenlijk? Volgens Tasian is de kans op uitdroging op een warme dag groter. Uitdroging leidt tot een hogere concentratie calcium en andere mineralen in de urine, die bijdragen aan de groei van nierstenen.

Lagere temperaturen
In drie steden – Atlanta, Chicago en Philadelphia – is te zien dat ook lagere temperaturen zorgen voor meer nierstenen. Dit komt omdat mensen op koude dagen zichzelf opsluiten in hun (warme) huis. Ze bewegen minder en het eetgedrag verandert, waardoor nierstenen sneller vormen.

Citroensap
Kijk jij op tegen de vorming van nierstenen? Een goede oplossing is om dagelijks twee liter water te drinken met citroensap. Limonadetherapie zorgt ervoor dat de vorming van nierstenen afneemt, vooral omdat citroenen vol citraten zitten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd