Mediterraan dieet verkleint kans op hartziekte en beroerte flink

mediterrane salade

Nieuw onderzoek toont maar weer eens aan hoe gezond een mediterraan dieet is. Een dieet met onder meer veel noten en olijfolie kan de kans op een hartaanval, beroerte of hartinfarct met maar liefst dertig procent verkleinen.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Barcelona. Ze baseren hun conclusie op een studie onder meer dan 7400 mensen.

Experiment
De proefpersonen werden in drie groepen ingedeeld. De ene groep volgde een mediterraan dieet, aangevuld met extra vergine olijfolie. De tweede groep volgde een mediterraan dieet, aangevuld met extra noten (zoals walnoten en hazelnoten). De derde groep volgde een vetarm dieet. Een diëtist bezocht de proefpersonen elke drie maanden. Ook woonden de proefpersonen speciale bijeenkomsten bij waarin ze informatie over hun dieet kregen. Ook ontvingen ze daar recepten en boodschappenlijstjes die bij het seizoen hoorden.

Resultaten
Na vijf jaar was overduidelijk bewezen dat de proefpersonen die één van de twee mediterrane diëten volgden een aanzienlijk kleinere kans hadden op sterfte door hart- en vaatziekten, een hartinfarct of een beroerte. Dat schrijven de onderzoekers in het blad New England Journal of Medicine.

Het idee dat een mediterraan dieet gezond is, is niet nieuw. Uit eerder onderzoek bleek al dat een mediterraan dieet ervoor zorgt dat mensen gemiddeld twee tot drie jaar langer leven dan mensen die geen mediterraan dieet volgen.

Bronmateriaal

"The results of PREDIMED, a study of Mediterranean diet led by UB researchers, are presented" - UB.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jessica and Lon Binder (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd