Matig alcoholgebruik kan hartziekten voorkomen

Hartziektes zijn op afstand te houden door regelmatig, maar met mate alcohol te nuttigen. Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeken die de afgelopen dertig jaar plaatsvonden. Mensen die regelmatig en met mate alcohol nuttigden, hadden gemiddeld veertien tot 25 procent minder kans op hartziekten dan de geheelonthouders. Dat is echter geen reden om te gaan beginnen met drinken.

Volgens de onderzoekers verkleint regelmatig, maar matig alcoholgebruik de kans op alle vormen van hart- en vaatziekten met zo’n 25 procent. “Onze analyse laat zien dat één of twee drankjes drinken gunstig is,” stelt onderzoeker William Ghali.

Analyse
De wetenschappers baseren hun conclusies op een analyse van 84 studies die tussen 1980 en 2009 werden uitgevoerd. Al die onderzoeken wijzen erop dat het matige gebruik van alcohol een goede uitwerking heeft op het hart en de vaten. Maar voorzichtigheid is geboden, zo waarschuwen de onderzoekers. Wanneer mensen net iets te veel drinken, wordt de kans op hartziekten en beroertes juist weer groter.

Cholesterol
De onderzoekers denken met zekerheid te kunnen stellen dat de goede effecten van een glaasje alcoholische drank te wijten zijn aan de alcohol en niet aan andere ingrediënten. Dagelijks één tot twee glaasjes alcoholische drank naar binnen werken, verhoogt de hoeveelheid ‘goede cholesterol’ in het lichaam en die stofjes dragen weer bij aan een gezonder hart. Vrijwel alle alcoholische drankjes die met mate genuttigd worden, leveren overigens dat resultaat op.

De Britse hartstichting laat in een reactie weten dat het onderzoek overtuigend is, maar geen reden vormt om massaal te beginnen met drinken. “Als je niet drinkt, is dit geen reden om te beginnen,” laat Cathy Ross namens de organisatie weten. “Dezelfde resultaten kunnen worden behaald door veel te bewegen en je aan een gezond en uitgebalanceerd dieet te houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd