Marsrover Spirit alweer tien jaar op de rode planeet

spirit

Kunt u het zich nog herinneren? De dag dat rover Spirit op het Marsoppervlak landde? Het was dit weekend precies tien jaar geleden dat Spirit voet op Mars zette en dit fantastische kiekje maakte.

Marsrover Spirit werd op 10 juni 2003 gelanceerd en landde iets meer dan een half jaar later op de rode planeet. Daar begon de rover aan een missie die in eerste instantie zo’n drie maanden zou duren.

Zes jaar
Maar het liep allemaal een beetje anders. Uiteindelijk zou Spirit meer dan zes jaar onderzoek doen. In die tijd legde hij een afstand van zo’n 7,73 kilometer af. Dat zijn twaalf keer meer kilometers dan NASA in eerste instantie bedacht had.

WIST U DAT…

…Spirit de eerste robot was die een helling op een andere planeet beklom?

Foto
Tijdens zijn actieve jaren maakte Spirit meer dan 124.000 foto’s. Het kiekje bovenaan dit artikel vormt een mooi voorbeeld. Het is een mozaïek van meerdere foto’s dat Spirit kort na zijn landing maakte.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en is de Marsrover niet meer actief. In 2011 stelde NASA vast dat de rover niet meer te gebruiken was. Een koude winter werd Spirit fataal: de rover moet het van zonne-energie hebben en heeft gedurende de winter te weinig zonne-energie kunnen verzamelen om op temperatuur te blijven.

Bronmateriaal

"Ten Years Ago, Spirit Rover Lands on Mars" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd