Giraffe op het menu in restaurants in Pompeii

pompeii

Wat stond er bij de inwoners van Pompeii op het menu? Het antwoord op die vraag is verrassend divers, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Tijdens opgravingen troffen onderzoekers onder meer kruiden uit Indonesië en zelfs giraffes aan.

Om een beeld te krijgen van het dieet van de inwoners van Pompeii richtten onderzoekers zich op een deel van Pompeii waar ooit heel veel restaurantjes te vinden waren. Ze bestudeerden het afval van deze winkeltjes, maar ook tien latrines.

WIST U DAT…

…de Maya’s hun eigen Pompeii hebben?

Menu
De onderzoekers ontdekten dat er grote verschillen waren tussen de restaurantjes die op het eerste gezicht identiek leken. Hun menu’s verschilden namelijk sterk. Zo waren in sommige restaurants resten van vrij gewoon en goedkoop voedsel te vinden. Denk bijvoorbeeld aan fruit, noten, olijven, kippeneieren en vlees. Maar in een ander restaurant werden weer veel spannendere vondsten gedaan. De onderzoekers troffen er resten van exotisch voedsel aan: zee-egels en zelfs resten van een giraffepoot. Het is voor het eerst dat onderzoekers tijdens archeologische opgravingen in Romeins Italië op een giraffebot stuiten. “Hoe een geslacht deel van dit dier uiteindelijk bij het afval van wat een heel standaard restaurant lijkt, terecht kwam getuigt niet alleen van handel in exotische en wilde dieren, maar ook van een rijk en gevarieerd dieet van mensen die niet tot de elite behoorden,” stelt onderzoeker Steven Ellis.

Kruiden
Naast de ‘exotische’ giraffe werden ook kruiden ontdekt die overduidelijk geïmporteerd waren. Hieronder bevonden zich onder meer kruiden die afkomstig zijn uit Indonesië.

Het onderzoek zet het beeld dat mensen van Pompeii en andere Italiaanse plaatsen uit die tijd hebben, op zijn kop. Veelal wordt gedacht dat de rijken in die tijd uitgebreid dineerden, terwijl de aanzienlijk armere arbeiders naar binnen schrokten wat ze konden krijgen of desnoods langs de weg vonden. De ontdekkingen die tijdens dit onderzoek gedaan zijn, schetsen echter een ander beeld. De levensstandaard van de gewone man in Pompeii was hoger dan gedacht en daar hoorde een verrassend divers menu bij.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd