Uw iPad spreekt nu ook middeleeuws Nederlands

middeleeuws

Hoe klonk ons taaltje in de Middeleeuwen? Dat is geen geheim meer. Vanaf deze week kunnen de zoete klanken van het middeleeuws Nederlands namelijk uit uw iPad klinken.

Het middeleeuws Nederlands komt weer tot leven dankzij het werk van letterkundige Frits van Oostrom, verbonden aan de Universiteit Utrecht. “We lezen de oude taal nu in boeken, maar mensen hebben moeite met de oude spelling,” zo vertelde hij in november aan Scientias.nl. “Als ik een oude tekst voorlees, begrijpen mensen het veel beter.” Het bracht Van Oostrom op het idee voor de zojuist gelanceerde iPad-app. Een app die de middeleeuwse teksten voorleest en tegelijkertijd de tekst toont, zodat de luisteraar mee kan lezen. Ook is de vertaling van de middeleeuwse tekst in de app terug te vinden.

In de app zijn verschillende beroemde middeleeuwse teksten terug te vinden. Denk aan ‘Hebban olla vogala nestas hagunnan’ en ‘Van den vos Reynaerde’, maar ook bijbelliederen (beluister hier alvast enkele voorproefjes). Ook treffen we in de app het Oudfries en het Limburgs van Hendrik van Veldeke aan.

Een fragment uit de app.
Een fragment uit de app.

De app is nu gratis te downloaden (momenteel alleen voor iPad, andere formaten en besturingssystemen volgen wellicht later). De komende tijd zullen nog regelmatig nieuwe teksten en opnames worden toegevoegd.

Bronmateriaal

Persbericht: 'Vogala in de lucht!'
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Wikimedia Commons.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd