Mars was vroeger warmer en vochtiger

Wetenschappers bewijzen wat velen al vermoedden: Mars was op sommige plekken vroeger een stuk warmer en natter dan nu.

De wetenschappers bestudeerden een meteoriet die van Mars afkomstig is. Ze richtten zich op de mineralen in het vier miljard jaar oude stukje steen en moeten concluderen dat deze mineralen zich bij een temperatuur van ongeveer 18 graden Celsius hebben gevormd.

Opmerkelijk
“Dat is niet heel koud, maar ook niet heel warm,” concludeert onderzoeker Woody Fischer. “Het is een beetje een opmerkelijk resultaat.”

De meteoriet ALH 84001 die de onderzoekers onder de loep namen. Foto: NASA.
Koud
Tegenwoordig is Mars een stuk kouder: het is er gemiddeld 63 graden onder nul. Eerdere onderzoeken suggereerden dat op de planeet ooit vloeibaar water stroomde. Indirect bewijs dat Mars vroeger warmer was. Nu is direct bewezen dat de planeet in het verre verleden inderdaad een ander klimaat had. “Het is het bewijs dat in de vroege geschiedenis van Mars in ieder geval één plek op de planeet in staat was om minstens enkele uren tot enkele dagen een aardachtig klimaat te hebben,” meent onderzoeker John Eiler.

Het onderzoek – dat in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences is verschenen – roept natuurlijk direct de bekende vraag op: kan er hier dan leven zijn ontstaan? De onderzoekers zijn daar duidelijk over. Waarschijnlijk niet. De omstandigheden zouden van zo’n korte aard zijn geweest dat leven de kans niet heeft gehad om te evolueren. Dat geldt tenminste voor het plekje op Mars waar deze steen ontstond. Of dat representatief is voor heel Mars is onduidelijk.

Bronmateriaal

"Wet and Mild: Caltech Researchers Take the Temperature of Mars's Past" - Caltech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd