Piranha kiest voor diplomatieke aanpak

Nieuw onderzoek wijst erop dat piranha’s hun rivalen in eerste instantie aanpakken door te communiceren.

De wetenschappers zetten enkele piranha’s in een aquarium in het laboratorium. Met behulp van een microfoon en camera werden de bewegingen en geluiden van de dieren vastgelegd.

Drie geluidjes
De onderzoekers ontdekten dat het repertoire van de dieren in ieder geval drie klanken kent. Het ene geluidje gebruikten ze wanneer ze tegenover een rivaal stonden. De andere twee wanneer ze achter elkaar aan zaten en elkaar beten.

Hoe dan?

De wetenschappers achterhaalden ook hoe piranha’s geluiden maken. Ze ontdekten dat de dieren hun zwemblazen laten trillen. Hele snelle spieren maakten dat mogelijk: deze spieren trekken zich per seconde wel 150 keer samen.

Stilletjes
Maar heel veel ‘spraken’ de vissen niet, zo ontdekten de onderzoekers. Het grootste deel van de tijd zwommen ze gewoon wat rond, zonder geluid te maken en zonder te vechten, zo is in het blad Journal of Experimental Biology te lezen. Maar wanneer twee rivalen elkaar tegen het lijf liepen, werd er wel direct een hoop lawaai gemaakt. Blijkbaar intimideren piranha’s elkaar graag. Niet zozeer door te vechten, maar met woorden. Een logische keuze, vindt onderzoeker Eric Parmentier. “Voor dieren kost een hoop lawaai maken veel minder energie dan vechten.”

De piranha’s mogen richting elkaar dan voor de diplomatieke oplossing kiezen: naar mensen toe zijn ze wat minder politiek correct, zo ondervonden Parmentier en zijn collega. “We bezochten beiden het ziekenhuis, omdat we gebeten waren en de vinger van Sandie (onderzoeker Sandie Millot, red.) was bijna in tweeën gebeten.” Toch laten de onderzoekers zich niet afschrikken. Ze willen hun onderzoek naar de geluiden van de piranha in Brazilië voortzetten.

Bronmateriaal

"Piranhas communicate with sound, say researchers" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alvaro (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd